ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΤΑ 6,3 ΡΙΧΤΕΡ ΚΤΥΠΟΥΣΑΝ ΒΟΡΕΙΑ; Χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ το ν.Αιγαίο - Σεισμός και σε Ρόδο - Ανησυχία για Αθήνα
Ντόμινο σεισμικής διέγερσης ρηγμάτων στο νότιο Αιγαίο καταγράφεται αυτή την ώρα αφού μετά τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης, είχαμε και σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 20:16 σήμερα το βράδυ κοντά στη Ρόδο και δεκάδες μετασεισμούς.
Το επίκεντρο του σεισμού στην Ρόδο ήταν 36 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του νησιού σε βάθος 16 χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νησί χωρίς να έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί.
Το ερώτημα είναι αν ο σεισμός της Κρήτης ήταν ο μεγάλος σεισμός που οι σιεσμολόγοι ανέμεναν μέχρι το τέλος του 2013 ή αυτός θα ενεργοποιήσει ρήγματα βορειότερα σε χερσαίες περιοχές.
Αν ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ γινόταν π.χ. στην Πελοπόννησο σε μικρό εστιακό βάθος η περιοχή θα πήγαινε πίσω 20 και 30 χρόνια από πλευράς ανάπτυξης, αφού λίγα πράγματα θα έμεναν όρθια.
Αν έδινε η Πάρνηθα ή οι Αλκυονίδες τέτοιο σεισμό σε μικρό εστιακό βάθος (π.χ. 5-15 χλμ.) μάλλον τώρα δεν θα υπήρχε η Αθήνα όπως την ξέρουμε.
«Δεν μπορώ με βεβαιότητα να πω πως είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος για τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε σήμερα την Κρήτη και έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά μέχρι και την... Αίγυπτο.
"Βραχυπρόθεσμα οι σεισμοί δεν προβλέπονται οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοιες πληροφορίες", είπε ο κ. Παπαζάχος, σημειώνοντας πως "Η περιοχή όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της σημερινής δόνησης έχει υψηλή σεισμικότητα".
Όπως εξήγησε, "αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστεί ο έλεγχος των κτιρίων στο νησί".
Με βάση τους σεισμούς που έγιναν και γίνονται στη βόρεια Πελοπόννησο, τη Κρήτη αλλά και τη Κοζάνη, ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πάτρας Άκης Τσελέντης, τον Ιούλιο δήλωνε πως "ίσως ως τα τέλη του 2013 η χώρα μας να βιώσει έναν μεγάλο σεισμό".
Επιμένει σε αυτή του τη δήλωση και επίσης τονίζει ότι "η όλη σεισμική ενέργεια δεν εκτονώνεται"
"Το φαινόμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον και προβληματίζει. Εχουμε τοποθετήσει αρκετά όργανα στην περιοχή, καθώς εκεί φιλοξενούνται μεγάλα ρήγματα όπως της Ελίκης.
Έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό. Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια.
H εκτόνωση δεν επέρχεται με σεισμούς κάτω από 4,0R. Φανταστείτε ότι ένας σεισμός των 4,0R είναι 33 φορές μεγαλύτερος από έναν σεισμό των τριών Ρίχτερ.
Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη.
Δεν λαμβάνεται υπόψη ο σεισμός των 5,8R, οποίος έγινε πρόσφατα, αλλά λαμβάνονται υπόψη η σεισμοί άνω των 6,0R"
Αυτός ο σεισμός έγινε. Θα είναι ο τελευταίος μεγάλος για την παρούσα σεισμική περίοδο όπως την περιγράφουν οι σεισμολόγοι ή έρχεται "μέγας-σεισμός" πάνω από 7 Ρίχτερ;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr