ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ ΚΑΙ "ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΑ" Ιδού το φιάσκο: Οταν τα "ναζιστικά σύμβολα" ήταν απλό ρεπορτάζ...

2013-10-18 18:45
Στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα όλα είναι δυνατά: Ακόμα και να χαρακτηρίζουν οι "αρχές" και τα ΜΜΕ  ως "οπλοστάσιο" το περιεχόμενο ενός μουσείου του οποίου τα εκθέματα εδώ και πολύ καιρό είχαν έρθει στην δημοσιότητα.
 

Αλλά τότε κανείς δεν είχε συγκινηθεί από τους ναζιστικούς "Σιδερένιους Σταυρούς" που είχαν δημοσιοποιηθεί σε δύο εφημερίδες και πολλά site, τον Ιούλιο του 2012.

Γιατί; Γιατί τότε δεν είχαν επικοινωνιακή ανάγκη για "ναζιστές", ούτε "οπλοστάσια της Χρυσής Αυγής" τα οποία ακόμα αναζητούνται...
Ιδού λοιπόν πως παρουσίαζαν με φωτογραφίες και κείμενα τα "ναζιστικά σύμβολα" που είχαν δημοσιευθεί σε δύο εφημερίδας την ESPRESSO και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ για το μουσείο Π.Α.Λ.Ι.Σ του εφοπλιστή και μετόχου της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, Αναστάσιου Πάλλη:
 
Στόχος του ιδρύματος Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλόγων (ΠΑΛΙΣ) είναι η διάσωση και καταγραφή ντοκουμέντων, μαρτυριών και άλλων στοιχείων από το πλούσιο παρελθόν της πατρίδας μας.
Στο πλαίσο αυτό εντάσσεται και το πολεμικό μουσείο, με εκθέματα σχεδόν όλων των ειδών στρατιωτικά οχήματα και δίκυκλες μηχανές από τον Α΄και Β΄παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και αεροπλάνα παλαιάς και νέας τεχνολογίας, όπως και ιστορικά κειμήλια από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Οι εμπνευστές όμως της πολυδάπανης αυτής ιδέας, τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος ΠΑΛΙΣ, δεν σταμάτησαν μόνο στην συλλογή ιστορικών μηχανοκίνητων εκθεμάτων: κύριος σκοπός τους είναι όλα τα αποκτήματά τους, αφού συντηρηθούν από ειδικούς τεχνίτες, να είναι σε θέση να λειτουργούν όπως την πρώτη μέρα κατασκευής τους.
Η συλλογή ιστορικών κειμηλίων περίλαμβάνει επίσης είδη ρουχισμού, στολές, κράνη, αλλά και παράσημα και διπλώματα ανδρείας. Όλα αυτά, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι, πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού.
Οι τεράστιες εγκαταστάσεις του μουσείου, που βρίσκεται στη Βάρη, αποτελλούνται από χώρο φύλαξης, συντήρησης των αποκτημάτων και μηχανολογικού συνεργείου.
Το Ίδρυμα ΠΑΛΙΣ δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, στους σκοπούς του ιδρύματος περιλαμβάνει η ανάδειξη της πορείας της Ελλάδας και των αγώνων των Ελλήνων για τη συγκρότησή τους ως έθνος και ως ανεξάρτητο αυτοδύναμο κράτος. Απώτερος στόχος του Ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου ιστορίας του πολέμου, με έμφαση στην ιστορία της Ελλάδας και με αναφορικό πλαίσιο την και με αναφορικό πλαίσιο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία.
Το μουσείο αυτό, που θα έχει κοινωφελή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, θα περιλαμβάνει κειμήλια σχετικά με την ιστορία των εξοπλισμών, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και θα συνεργάζεται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή μουσεία. Οι θεματικές συλλογές του Ιδρύματος είναι μοναδικές σε ελληνικό επίπεδο, τόσο σεπληρότητα όσο και σε μοναδικότητα των αντικειμένων, και σίγουρα ανταγωνίζονται αντίστοιχες ευρωπαϊκές αλλά και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης, ιδιωτικές ή μη.
Το Ίδρυμα έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση παραρτήματος στο Michigan των ΗΠΑ, με σκοπό την ανεύρεση κειμηλίων και ιστορικών αντικειμένων, αλλά και για την ανάπτυξη συνεργασιών με εκεί μουσεία και οργανισμούς, για την ανταλλαγή εκθεμάτων, την οργάνωση συνεδρίων, ανταλλαγή μελετών κλπ. Τέλος, στα πλαίσια του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ιδρύματος και "ως ελάχιστο φόρο τιμής" στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων των, έχει σκοπό να θεσπίσει βοήθημα για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους.
 
 
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την δημοσίευση.
Παρεπιπτόντως να πούμε ότι η συλλογή είναι εκπληκτική και συγχαρητήρια σε όποιον διέθεσε όλο αυτό το τεράστιο ποσό που σίγουρα απαιτείται για να την συγκεντρώσει και να την κάνει μουσείο.
Κρίμα που ήρθε στην δημοσιότητα με τέτοιο τρόπο. Την αγνούσαν οι πάντες, πλην του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια που είχε ξεναγηθεί σε αυτήν.
Τέτοιες συλλογές δεν υπάρχουν στον πλανήτη πολλές. Ίσως δεν υπάρχει καν δεύτερη ανάλογη ιδιωτική συλλογή.
Πρέπει να έχεις "τρελό μεράκι" για να δαπανήσεις τόσα λεφτά και να συγκεντρώσεις τέτοιο όγκο εκθεμάτων.